Ćevapi

Sarajevski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u cijelom svijetu.

Ako pogledamo kroz istoriju korjen riječi ćevap je persijskog porijekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su dio sarajevske tradicije i njegove kulture, tako da se već odavno isključivo vezuju uz Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevski ćevapi u ćevabdžinici „Kasaba” se prave od kvalitetnog junećeg i telećeg mesa. Prave se u našoj proizvodnji po starom tradicionalnom receptu sa Baščaršije.


Istorijat i receptura

Kaže se da jedna od stvari po kojima se sarajevski ćevap razlikuje od nekih drugih jeste i somun odnosno lepinja, skupa sa lukom, koji ide uz porciju.

Somun kao neodvojivi i možda najprepoznatljiviji dio prosječne porcije, stariji je od samih ćevapa. On je pravljen u pekarama, onda je neko primjetio da su somuni iznutra šuplji, pa je došao na revolucionarnu ideju da tu šupljinu ispuni ćevapima i crnim lukom. Kajmak je došao kasnije, kao neobavezna egzotična dopuna turističkoj potražnji.

U principu originalni sarajevski ćevapi, kao kod nas, se pripremaju na drvenom uglju. Njegov proces pečenja traje od pet do šest minuta, na jakoj vatri. On se kao takav servira vruć i iznosi pred gosta.

Na kraju, sve što vam preostaje je da doćete u našu ćevabdžinicu i naručite čuveno „deset u pola s’ lukom”.

 


komentari

  • ˝Po meni bolji su Sarajevki ćevapi ovde, nego u Sarajevu :D˝

    Miljan Petrovic, CPoint